Sponsors



luni, 5 septembrie 2011

Cât de important este somnul?




Cât de important este somnul? Ei bine somnul ar fi la fel de important ca aerul. Avem nevoie de el findcă vrem sau nu.

Pe parcursul unei singure zile inima noastra inregistreaza 100.000 de batai si sangele nostru parcurge aproximativ 30 de milioane de km de artere, vene si capilare. Pe langa asta tot intr-o singura zi rostim aproximativ 4.000 de cuvinte, respiram de aproape 20.000 de ori, grupele noastre musculare majore sunt mobilizate de 750 de ori iar 14 milioane de celule nervoase sunt puse la munca. Este mai mult decat evident ca omul are nevoie de odihna!

Care sunt conditiile necesare unui spatiu optim pentru somn?


•  temperatura camerei trebuie sa fie setata la 18-20 de grade ;
•  camera trebuie sa fie aerisita cu minim 15 min inainte de a merge la culcare;
•  salteaua trebuie sa fie de calitate superioara, pentru ca doar un produs bun poate sa-ti ofere un confort maxim (sustinerea coloanei in pozitie naturala, eliminarea centrilor de presiune, mentinerea temperaturii corpului, evitarea efectului de balans);
•  reducerea sau ecranarea surselor generatoare de electrosmog ("fum electric" provenit de la prize, calculatoare, telefoane mobile, antene GSM, ceas desteptator electronic, etc). Undele electromagnetice provenite de la aceste aparate iti pot afecta calitatea somnului si pot dauna organismului, astfel: aparitia migrenelor, slabirea sistemului imunitar fapt care favorizeaza aparitia diferitelor boli.
•  este recomandat ca lenjeria patului sa fie din tesaturi si materiale naturale
•  este recomandata reducerea mediului propice dezvoltarii alegernilor (capusele de praf de casa - acarienii, mucegaiul) prin mentinerea cureteniei si a aerisirii permanente atat a camerei cat si a saltelei! 

Câteva curiozităţi despre somn:

1. In primul sau an de viata, un nou-nascut fura din perioada de somn a parintilor intre 400 si 750 de ore de somn.
2. De-a lungul unei vieti, o persoana isi petrece 6 ani visand.
3. Organismul unei femei are nevoie o ora in plus de somn fata de cel al unui barbat.
4. Somnul poate duce la divort. Asa s-a intamplat in cazul unui cuplu din India. Cei doi soti au fost nevoiti sa se desparta definitiv dupa ce sotul a rostit de trei ori in somn cuvantul "talaq" ce insemna "divort". Conform legii musulmane, rostirea cuvantului "talaq" de trei ori este echivalenta cu un divort in toata regula.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu